Spiralny chlebek z mięsem
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mięso mielone wołowe - 250 gCebula - 1 sztukaCzosnek - 3 ząbkiOlej rzepakowy - 1 łyżkaSos pomidorowy - 100 gTymianek suszony - 1 łyżeczkaOregano suszone - 1 łyżeczkaCiasto na pizzę - 1 opakowanieMozzarella - 1/2 szklanki tartego seraJajka - 1 sztukaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSzczypiorek - posiekany, do posypania
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę pokrój w kosteczkę, a czosnek w plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż, aż warzywa się zeszklą. Dodaj mięso mielone, dopraw je solą oraz pieprzem i smaż, aż zacznie się rumienić. Wlej na patelnię sos pomidorowy, dodaj tymianek oraz oregano i dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze kilka minut, aż sos się zredukuje i oblepi mięso. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw farsz do ostygnięcia.
Arkusz ciasta na pizzę podziel na trzy długi pasy. Na środku każdego z pasów ciasta rozłóż farsz mięsny, a następnie posyp farsz tartą mozzarellą. Posklejaj brzegi ciasta tworząc trzy długie wałki wypełnione nadzieniem. Przełóż wałki do patelni żeliwnej (lub okrągłej blaszki) układając je dość ciasno w kształt ślimaka. Posmaruj ciasto z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 25 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru. Przed podaniem posyp chlebek drobno posiekanym szczypiorkiem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory