Spring rolls z mango i krewetkami

Magazyn Kuchnia 15.02.2021 16:30
(brak ocen)
OCEŃ
Spring rolls z mango i krewetkami
Spring rolls z mango i krewetkami
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Najpierw zrób sos: w miseczce wymieszaj sos rybny, sok z limonki, wodę i cukier. 

2 / 4

Następnie odstaw sos i przygotuj rożki: krewetki włóż do garnka z wrzącą, osoloną wodą, zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i umieść w miseczce z lodem. Ponownie włóż krewetki do wrzącej wody, a gdy się zagotują, przełóż je do wody z lodem na 2 minuty, a potem znowu osącz i osusz. Każdą krewetkę przekrój wzdłuż na połowę i lekko rozpłaszcz dłonią. 

3 / 4

Makaron włóż do wrzącej wody, gotuj 3 minuty. Odcedź, przepłucz pod zimną bieżącą wodą, dobrze osącz. Połącz ocet z cukrem i solą. Gdy cukier się rozpuści, dodaj makaron i wymieszaj. 

4 / 4

Płaską patelnię napełnij gorącą wodą. Kolejno wkładaj płaty papieru ryżowego, wyjmuj od razu, gdy staną się giętkie (trwa to 30-60 sekund). Przełóż na papierowy ręcznik i osącz z wody. Na płatach papieru ryżowego układaj połówki krewetek, makaron, listki mięty i kolendry, przycięte łodyżki szczypiorku, kawałki mango i ogórka. Zwijaj w zgrabne rożki, podawaj z sosem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps