Stateczki z cukinii
Stateczki z cukinii z ogórkowym żaglem to danie, które zadowoli nawet największego niejadka. Dlatego: "Cała załoga naprzód, prosto na talerze"!
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (3porcje)
-
Ryż parboiled - 1 opakowanieFilet z kurczaka - 2 sztukiCukinia - 3 sztukiCebula - 1 sztukaOliwa - kilka łyżekSerek philadelphia - 100 gOgórek szklarniowy - 1 sztukaCurry - 1 łyżeczkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kurczaka umyje, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cukinie umyj i pokrój wzdłuż na pół, a miąższ wykrój za pomocą łyżeczki. Obierz cebulę i posiekaj. Usmaż razem z miąższem cukinii i kurczakiem na gorącej oliwie. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą curry.
2 / 3
Ugotowany ryż wymieszaj z serkiem i dodaj do kurczaka i warzyw. Cukinie przełóż do naczynia żaroodpornego i wypełnij masą ryżową. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez ok. 20 - 25 minut.
3 / 3
W tym samym czasie umyj ogórka i za pomocą obieraczki wystrugaj cienkie plastry. Nasuń po jednym plasterku na wykałaczki, tak aby kształtem przypominały żagiel. Udekoruj nimi cukinię.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory