Stek w kruszonym pieprzu

Magazyn Kuchnia 20.05.2021 22:07
(brak ocen)
OCEŃ
Stek w kruszonym pieprzu
Stek w kruszonym pieprzu
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Steki nacieramy 1 zmiażdżonym czosnkiem wymieszanym z 1 łyżeczką pokruszonego pieprzu. Patelnię z powierzchnią teflonową (najlepiej grillową) smarujemy tłuszczem, rozgrzewamy na średnim ogniu i układamy na niej steki, tak aby na siebie nie zachodziły. Smażymy 10 minut, często je obracając. Gotowe steki przekładamy na półmisek i trzymamy w cieple. 

2 / 4

Następnie patelnię czyścimy ręcznikiem papierowym, ponownie natłuszczamy i smażymy na niej przez 5 minut cebulę, paski papryki i pozostały czosnek, od czasu do czasu mieszając. Podsmażone warzywa nakładamy na steki. 

3 / 4

W małej miseczce mieszamy granulowany bulion, mieloną paprykę, wodę, mleko i pozostałe 1/2 łyżeczki pieprzu. Mieszaninę wlewamy na patelnię i gotujemy na średnim ogniu, często mieszając, aż objętość sosu zmniejszy się do 1 szklanki. 

4 / 4

Sosem polewamy steki przed podaniem. [1 porcja - 145 kcal]

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.