Stek w kruszonym pieprzu

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Polędwica wołowa - 4 steki po 11 dag, oczyszczone z widocznego tłuszczuCzosnek - 2 zmiażdżone ząbkiPieprz czarny w ziarnach - 1.5 łyżeczki pokruszonegoCebula - 1/4 posiekanejPapryka zielona - 2/3 szklanki paskówPapryka pomarańczowa - 2/3 szklanki paskówPapryka czerwona - 2/3 szklanki paskówPapryka żółta - 2/3 szklanki paskówBulion wołowy - 1/2 łyżeczki granulowanegoPapryka mielona słodka - 1/2 łyżeczkiWoda - 1/3 szklankiMleko skondensowane niesłodzone - 1/3 szklankiTłuszcz - do smarowania patelni
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Steki nacieramy 1 zmiażdżonym czosnkiem wymieszanym z 1 łyżeczką pokruszonego pieprzu. Patelnię z powierzchnią teflonową (najlepiej grillową) smarujemy tłuszczem, rozgrzewamy na średnim ogniu i układamy na niej steki, tak aby na siebie nie zachodziły. Smażymy 10 minut, często je obracając. Gotowe steki przekładamy na półmisek i trzymamy w cieple.
Następnie patelnię czyścimy ręcznikiem papierowym, ponownie natłuszczamy i smażymy na niej przez 5 minut cebulę, paski papryki i pozostały czosnek, od czasu do czasu mieszając. Podsmażone warzywa nakładamy na steki.
W małej miseczce mieszamy granulowany bulion, mieloną paprykę, wodę, mleko i pozostałe 1/2 łyżeczki pieprzu. Mieszaninę wlewamy na patelnię i gotujemy na średnim ogniu, często mieszając, aż objętość sosu zmniejszy się do 1 szklanki.
Sosem polewamy steki przed podaniem. [1 porcja - 145 kcal]
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory