Stek z tuńczyka z risottem i borowikami

Szczepan Orczykowski/Magazyn Kuchnia 06.08.2020 14:05
(brak ocen)
OCEŃ
Stek z tuńczyka z risottem i borowikami
Szczepan Orczykowski - Kucharz-cukiernik we wrocławskim hotelu Sofitel. Kręci go szybkie podejmowanie decyzji w kuchni. Z wykształcenia jest cukiernikiem. Miłością do słodkości zapałał dzięki wujkowi, który pracował w cukierni. Pierwszym daniem przyrządzonym przez Szczepana w dzieciństwie były naleśniki. W Sofitelu jest od trzech lat, wcześniej pracował m.in. w Dworze Polskim we Wrocławiu. Podkreśla, że jego pierwszy zawód bardzo pomaga mu w gotowaniu, często przenosi cukiernicze pomysły na grunt kuchenny. Stara się łączyć różne smaki i techniki, zwłaszcza kuchni polskiej i azjatyckiej. Uwielbia ryby i owoce morza. Najbardziej cieszą go miłe reakcje ludzi na jedzenie, które przygotowuje.
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Tuńczyka marynujemy w ziołach, 150 ml wina, odrobinie soli i pieprzu przez 4 godziny. Wybieramy ładne liście pora - cienkie, niełykowate. Blanszujemy je, następnie owijamy w nie zamarynowanego tuńczyka.

2 / 5

Przygotowujemy risotto. Siekamy połowę cebuli i szklimy na maśle. Wrzucamy ryż i podsmażamy, aż stanie się przezroczysty. Wlewamy 50 ml wina, dodajemy szafran i podlewamy gorącą wodą. Gotujemy, mieszając i dolewając kolejne porcje wody, gdy ryż wchłonie płyn. Kiedy ryż będzie al dente, wsypujemy starty parmezan, dodajemy sok z 1/4 limonki i 50 ml śmietany. Doprawiamy do smaku.

3 / 5

Marchewkę i resztę pora tniemy w cienkie paski, blanszujemy i podsmażamy na maśle. Oddzielnie na rozgrzanej oliwie rumienimy borowiki.

4 / 5

Robimy sos. Szklimy resztę posiekanej cebuli, podlewamy 50 ml wina, a następnie dodajemy pozostałą śmietankę. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje, przyprawiamy, dodajemy sok z 1/2 limonki.

5 / 5

Tuńczyka smażymy na patelni grillowej na małym ogniu po 2 minuty z każdej strony. Na talerzu układamy rybę, dekorujemy borowikami, obok kładziemy risotto oraz warzywa, skrapiamy sosem limonkowym.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps