Steki wołowe z grilla
Steki wołowe z grilla
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Polędwica wołowa - 4 duże steki po 30 dag każdy (może byćteż rostbef)
-
Marynata
Sos sojowy - 4 łyżeczkiOlej arachidowy - 2 łyżeczkiPieprz czarny w ziarnach - łyżeczka świeżo zmielonegoKardamon - łyżeczkaCebula - łyżka posiekanejPapryka mielona słodka - 1/2 łyżeczki
-
Sos
Pieczarki - 10 dag dużychOliwa - 4 łyżkiSól - 1/2 łyżeczkiPieprz biały mielony - 1/2 łyżeczkiCebula - 2 łyżki posiekanejCzosnek - 6-8 roztartych ząbkówPieprz czarny mielony - spora szczyptaWino czerwone - 1/2 szklankiBulion wołowy - szklankaMasło - 3-4 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Wymieszaj składniki marynaty, natrzyj steki, przykryj je folią i włóż na 4 godziny do lodówki.
2 / 3
Zrób sos: grzyby natrzyj 2 łyżkami oliwy, białym pieprzem i 1/4 łyżeczki soli. Grilluj 10 minut, potem pokrój w plasterki. Na pozostałej oliwie zeszklij cebulę i czosnek, wlej wino, a gdy wyparuje, dodaj bulion i grzyby. Wymieszaj i gotuj, aż połowa sosu odparuje. Wtedy dodaj wiórki masła, mieszając, aż sos lekko zgęstnieje.
3 / 3
Steki ułóż na grillu, piecz 8-12 minut. Odwróć po 4-6 minutach. Podawaj z sosem i bagietką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory