Strawberry trifle
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Cukier - 1/3 szklankiMąka kukurydziana - łyżkaSól - wedle uznaniaWanilia - ziarenka z połowy laskiMleko 2.0 proc. - szklankaŻółtka - 2 ubite mikseremŚmietana kremówka 36 proc. - pół szklankiBiszkopt - cienki krążek biszkoptowy (można kupić gotowe krążki tortowe lub upiec biszkopt i przekroić wszerz na 3-4 cienkie placki)Likier - wedle uznania (najlepiej Grand Marnier)Truskawki - kilkanaście
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy krem waniliowy: mieszamy cukier z mąką kukurydzianą, dodajemy szczyptę soli i ziarenka z połowy laski wanilii. Wlewamy szklankę mleka i ucieramy mikserem. Stale mieszając, gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i na jej powierzchni pojawią się bąbelki. Trochę gorącej masy mieszamy z 2 ubitymi mikserem żółtkami, dodajemy do pozostałej masy, nie przerywając mieszania, gotujemy 2 minuty na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę masła, mieszamy. Przykrywamy rondel z masą przezroczystą folią (aby nie zrobił się kożuch), studzimy. Ubijamy pół szklanki śmietany kremówki, dodajemy do budyniu, delikatnie mieszamy.
W tortownicy układamy cienki krążek biszkoptowy (można kupić gotowe krążki tortowe lub upiec biszkopt i przekroić wszerz na 3-4 cienkie placki), a na nim pokrojone w plasterki truskawki - ile się zmieści w jednej warstwie. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta, skrapiamy likierem Grand Marnier, smarujemy połową kremu. Przykrywamy trzecim krążkiem ciasta. Na nim układamy kolejną warstwę truskawek, potem ciasto skropione likierem, kończymy warstwą kremu.
Dekorujemy ładnymi truskawkami - najlepiej z ogonkami - i bitą śmietaną (niesłodzoną).
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory