Strawberry trifle

Anna Wrońska, Magazyn Kuchnia 09.07.2021 13:07
(1 ocena)
OCEŃ
Strawberry trifle
Strawberry trifle
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Robimy krem waniliowy: mieszamy cukier z mąką kukurydzianą, dodajemy szczyptę soli i ziarenka z połowy laski wanilii. Wlewamy szklankę mleka i ucieramy mikserem. Stale mieszając, gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i na jej powierzchni pojawią się bąbelki. Trochę gorącej masy mieszamy z 2 ubitymi mikserem żółtkami, dodajemy do pozostałej masy, nie przerywając mieszania, gotujemy 2 minuty na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę masła, mieszamy. Przykrywamy rondel z masą przezroczystą folią (aby nie zrobił się kożuch), studzimy. Ubijamy pół szklanki śmietany kremówki, dodajemy do budyniu, delikatnie mieszamy. 

2 / 3

W tortownicy układamy cienki krążek biszkoptowy (można kupić gotowe krążki tortowe lub upiec biszkopt i przekroić wszerz na 3-4 cienkie placki), a na nim pokrojone w plasterki truskawki - ile się zmieści w jednej warstwie. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta, skrapiamy likierem Grand Marnier, smarujemy połową kremu. Przykrywamy trzecim krążkiem ciasta. Na nim układamy kolejną warstwę truskawek, potem ciasto skropione likierem, kończymy warstwą kremu. 

3 / 3

Dekorujemy ładnymi truskawkami - najlepiej z ogonkami - i bitą śmietaną (niesłodzoną).

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps