Strucla z ciasta filo z makiem i bakaliami

Dagmara Krzeczkowska i Rafał Borys/Magazyn Kuchnia 15.12.2019 01:01
(brak ocen)
OCEŃ
Strucla z ciasta filo z makiem i bakaliami
Strucla z ciasta filo z makiem i bakaliami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mak gotujemy w mleku przez pół godziny (proporcja objętości maku i mleka 1:1). Osączamy, mielemy dwa razy w maszynce do mięsa. Gotujemy wino, redukując do 1/3 objętości, następnie dodajemy suszone jabłka i morele. Czekamy, aż owoce napęcznieją i wystygną, a potem łączymy z ostudzoną masą makową, ricottą, brandy i miodem. Rozwijamy ciasto filo, nakładamy farsz, zwijamy jak makowiec i pieczemy 15 minut w temp. 180°C.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps