Składniki (4porcje)
-
Mak niebieski - 250 gMleko 2.0 proc. - 1.5 szklankiWino białe - 100 mlJabłka - 30 g suszonychMorele suszone - 30 gRicotta - 120 gBrandy - 10 mlMiód pszczeli - dwie łyżkiCiasto filo - 250 g średniej grubości
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mak gotujemy w mleku przez pół godziny (proporcja objętości maku i mleka 1:1). Osączamy, mielemy dwa razy w maszynce do mięsa. Gotujemy wino, redukując do 1/3 objętości, następnie dodajemy suszone jabłka i morele. Czekamy, aż owoce napęcznieją i wystygną, a potem łączymy z ostudzoną masą makową, ricottą, brandy i miodem. Rozwijamy ciasto filo, nakładamy farsz, zwijamy jak makowiec i pieczemy 15 minut w temp. 180°C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory