Strucla z makiem
Strucla z makiem
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mąka pszenna - 40 dagMasło - 15 dagDrożdże świeże - 5 dagŚmietana 22 proc. - trzy łyżkiJajka - dwaŻółtka - dwaCytryna - skórka z połowy cytrynySól - 1/3 łyżeczkiMasło - do formyCukier puder - dwie czubate łyżki
-
Nadzienie
Mak niebieski - 40 dagMleko 2.0 proc. - litrMasło - 15 dagMiód pszczeli - 3/4 szklankiWanilia - jedna laskaMigdały - 10 dag posiekanychRodzynki - 15 dag sparzonychSkórka pomarańczowa - 1/4 szklanki smażonej skórkiJajka - czteryCukier - szklankaBrandy - dwie łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zrób nadzienie: mak umyj na sicie, zalej wrzącym mlekiem, gotuj na małym ogniu 30 minut. Osącz i zmiel trzy lub cztery razy. Masło roztop, dodaj miód, ziarenka wanilii, bakalie, skórkę i mak, smaż 15 minut, mieszając. Ostudź, dodaj brandy, 4 żółtka utarte z cukrem i pianę z białek, wymieszaj. Zrób ciasto: drożdże rozprowadź śmietaną, posiekaj z resztą składników, zagnieć luźne, lśniące ciasto. Rozwałkuj na prostokąt, pokryj nadzieniem, pozostaw wolne brzegi. Zwiń, sklej końce i przenieś do podłużnej formy wysmarowanej masłem. Przykryj ściereczką, odstaw na godzinę. Piecz 45-50 minut w temp. 180°C. Gdy strucla ostygnie, możesz ją polukrować.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory