Styryjska zupa krem z dyni
Styryjska zupa krem z dyni
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Cebula - 1Czosnek - Kilka ząbkówMasło - 40 gDynia zwyczajna - 1/2 kgWoda - 3/4 l lub bulionuSól - Do smakuKminek - Do smakuZioła - garść garść posiekanych ulubionych świeżych ziół (np. majeranku)Olej z pestek dyni - Do podaniaŚmietana kremówka 36 proc. - Do podaniaPestki dyni - Garść uprażonych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Cebulę oraz czosnek siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i lekko dusimy, ewentualnie doprawiając sproszkowaną słodką papryką. Zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy, aż dynia zmięknie. Zupę miksujemy, doprawiamy solą oraz kminkiem.
2 / 2
Przed podaniem polewamy kapką śmietanki i olejem z pestek z dyni, posypujemy posiekanymi ziołami i uprażonymi pestkami dyni.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory