Składniki (6porcji)
-
Woda - 1 litrAlgi - 4 dag suszonych alg wakameBulion rybny - 1/3 łyżeczki granulowanego dashiSos sojowy - do smakuSake - 50 mlWino białe - 50 ml
-
Oraz:
Krewetki - 10Sól - do smakuOlej rzepakowy - do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Algi wakame zalej wodą, podgrzewaj prawie do wrzenia. Bezpośrednio przed zagotowaniem wyjmij je z garnka i odłóż. Wywar zagotuj, dodaj dashi i sos sojowy. Gotuj przez chwilę, przypraw sake i winem. Krewetki posól, obtocz w mące kukurydzianej, bardzo delikatnie obsmaż w oleju. Zalej bulionem, dodaj fasolkę (krótko obgotowaną w osolonej wodzie), gotuj razem około minuty. Posyp listkami natki i od razu podawaj.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory