Świąteczne boczniaki z burakami
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Grzyby - 500 g boczniakówOlej rzepakowy - odrobinaBurak - 1-2 upieczoneCebula biała - 1Olej rzepakowy - 70 mlOcet balsamiczny - 4 łyżkiSos sojowy - 2 łyżkiGorczyca - 1 łyżkaLiść laurowy - 4Ziele angielskie - 4Goździki - 2Sól - 1/3 łyżeczkiSyrop z agawy - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Boczniaki kroimy wzdłuż na równej wielkości paski. Na dnie dużej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju, dodajemy połowę pokrojonych boczniaków i smażymy, nie mieszając, 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy, smażymy 1-2 minuty i zdejmujemy z patelni, przekładając na papierowy ręcznik. W ten sam sposób usmażymy resztę boczniaków. Kiedy boczniaki są już usmażone, buraki obieramy i kroimy w grubą kostkę, cebulę ? w cienkie półksiężyce. W niedużym kubeczku mieszamy wszystkie płynne składniki zalewy. Do umytego słoika wkładamy warstwami ? boczniaki, cebulę, buraki oraz po kilka przypraw. Układamy, aż do wyczerpania składników, na koniec wlewamy zalewę, zakręcamy słoik i mocno nim potrząsamy. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na 1-2 dni. Podajemy na święta z chlebem, do albo zamiast śledzia. Rady: Im lepszego oleju użyjecie, tym lepiej będzie smakować całe danie. Dlatego zachęcam was do sięgnięcia po naprawdę dobry olej lniany ? kiedy połączy się ze słodkimi burakami, przyprawami oraz octem będzie smakować doskonale! Stopniowe smażenie boczniaków jest bardzo istotne ? dzięki temu smażą się równo, dokładnie oraz mają odpowiedni smak. Buraki można upiec podczas pieczenia ciast lub pierników. Warto upiec je nawet tydzień przed świętami i przechowywać w lodówce. Średniej wielkości buraki najlepiej piec owinięte folia aluminiową w wysokiej temperaturze ? w 180 st. będą się piec ok. 1,5 godziny, w 200 st. ok. godziny.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory