Szafranowa zupa rybna

Anna Wrońska, Magazyn Kuchnia 07.01.2020 17:20
(brak ocen)
OCEŃ
Szafranowa zupa rybna
Szafranowa zupa rybna
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: do godziny

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Boczek wysmaż na chrupko na suchej patelni, skwarki osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na wytopiony tłuszcz wrzuć pory, smaż, nie rumieniąc i często mieszając, około 4 minut (pod przykryciem). Wlej bulion, dodaj ziemniaki, wodę, tymianek i szafran. Zagotuj, zmniejsz ogień i przykryj. Gotuj, aż ziemniaki będą miękie (7-8 minut). Wlej śmietanę, wymieszaj, zagotuj i zmiksuj. Potem wsyp wysmażony boczek, przypraw do smaku solą i pieprzem. Do zupy włóż pokrojone na kawałki filety rybne (przyprawionone solą i pieprzem), przykryj i gotuj na małym ogniu, aż będą miękkie (10 minut). Rada: To polska wariacja na temat amerykańskiego chowderu. Warto było udomowić zagraniczny przepis, bo zupa jest pyszna i łatwa do zrobienia. Gorąco polecam!

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.