Szafranowa zupa rybna
Szafranowa zupa rybna
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: do godziny
Składniki (6porcji)
-
Boczek wędzony - 10-12 dag w cienkich plasterkach (pokrojony na kawałki)Por - 2 duże, posiekane (tylko białe części)Bulion rybny - 3 szklankiZiemniaki - 50 dag, obrane i pokrojone w kostkęWoda - 1/2 szklankiSzafran - 1/2 łyżeczki pokruszonych nitekTymianek świeży - łyżeczka, posiekanyŚmietana kremówka 36 proc. - 1/2 szklankiRyba - 70-80 dag filetów z białych ryb morskich (najlepiej kilku różnych rodzajów)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Boczek wysmaż na chrupko na suchej patelni, skwarki osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na wytopiony tłuszcz wrzuć pory, smaż, nie rumieniąc i często mieszając, około 4 minut (pod przykryciem). Wlej bulion, dodaj ziemniaki, wodę, tymianek i szafran. Zagotuj, zmniejsz ogień i przykryj. Gotuj, aż ziemniaki będą miękie (7-8 minut). Wlej śmietanę, wymieszaj, zagotuj i zmiksuj. Potem wsyp wysmażony boczek, przypraw do smaku solą i pieprzem. Do zupy włóż pokrojone na kawałki filety rybne (przyprawionone solą i pieprzem), przykryj i gotuj na małym ogniu, aż będą miękkie (10 minut). Rada: To polska wariacja na temat amerykańskiego chowderu. Warto było udomowić zagraniczny przepis, bo zupa jest pyszna i łatwa do zrobienia. Gorąco polecam!
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory