Szakszuka
Śniadanie, jak twierdzą mędrcy, jest najważniejszym posiłkiem dnia. Skoro tak, warto zrobić coś miłego dla siebie zaraz po przebudzeniu i zaserwować sobie Szakszukę, czyli "Wielki Bałagan", który zdecydowanie uporządkuje nasze samopoczucie.
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Cebula biała - 1 sztukaCzosnek - 3 ząbkiChili - 1 sztukaPapryka czerwona - 1 sztukaOliwa - 2 łyżkiPapryka wędzona - wędzona 1 łyżeczkaPapryka mielona ostra - 1/2 łyżeczkiKumin (kmin rzymski) - mielony 1 łyżeczkaPomidory pelati - 500 gSól - 1/2 łyżeczkiCukier - 1 łyżeczkaJajka - 4-5 sztukBazylia - garść posiekanej
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
2 / 3
Po chwili dodaj paprykę i smaż kilka minut, aż zmięknie. Dodaj przyprawy – słodką i ostrą paprykę oraz kmin rzymski i smaż około minuty, aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie dodaj krojone pomidory i dopraw całość do smaku solą oraz cukrem.
3 / 3
W kilku miejscach delikatnie rozsuń sos pomidorowy łyżką i powbijaj tam jajka. Przykryj patelnię i duś danie około 5-6 minut, aż białko jaj się zetnie, a żółtko nadal pozostanie płynne. Posyp szakszukę świeżą bazylią i od razu podawaj.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory