Szakszuka

Haps 21.01.2020 11:04
(brak ocen)
OCEŃ
Szakszuka
Śniadanie, jak twierdzą mędrcy, jest najważniejszym posiłkiem dnia. Skoro tak, warto zrobić coś miłego dla siebie zaraz po przebudzeniu i zaserwować sobie Szakszukę, czyli "Wielki Bałagan", który zdecydowanie uporządkuje nasze samopoczucie.
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Cebulę i czerwoną paprykę pokrój w kostkę, a czosnek oraz papryczkę chilli w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, czosnek oraz chilli.

2 / 3

Po chwili dodaj paprykę i smaż kilka minut, aż zmięknie. Dodaj przyprawy – słodką i ostrą paprykę oraz kmin rzymski i smaż około minuty, aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie dodaj krojone pomidory i dopraw całość do smaku solą oraz cukrem. 

3 / 3

W kilku miejscach delikatnie rozsuń sos pomidorowy łyżką i powbijaj tam jajka. Przykryj patelnię i duś danie około 5-6 minut, aż białko jaj się zetnie, a żółtko nadal pozostanie płynne. Posyp szakszukę świeżą bazylią i od razu podawaj. 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.