Składniki (4porcje)
-
Cebula biała - 1Czosnek - 4 ząbkiPapryka czerwona - 1/2Pomidory - 1 kgChili - 1Kumin (kmin rzymski) - 1 łyżeczka ziarenKolendra (ziarna) - 1 łyżeczkaOlej rzepakowy - 2 łyżkiJajka - 4Kolendra (natka) - do posypaniaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na pastę na tarce o drobnych oczkach. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w cienkie paseczki. Pomidory parzymy, obieramy i kroimy w kostkę. Papryczkę chili drobno siekamy. Przyprawy prażymy na suchej patelni i ucieramy w moździerzu na pył. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, paprykę i chili, aż papryka zmięknie. Dodajemy czosnek, pół łyżeczki soli i podprażone przyprawy, smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Łyżką robimy w sosie małe zagłębienie i wbijamy w nie jajko. W ten sposób wbijamy równomiernie do sosu wszystkie jajka. Patelnię przykrywamy i podgrzewamy sos do momentu, gdy białka się zetną, ale żółtka jajek pozostaną płynne. Przekładamy jajka do miseczek za pomocą łyżki cedzakowej i dodajemy pomidorowo-paprykowy sos. Szakszukę podajemy posypaną kolendrą lub bazylią np. z kromkami bagietki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory