Szarlotka kakaowa z budyniem jaglanym i migdałami
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Jabłka - 1,5 kgMasło - 20 gCukier - 100 gWanilia - 1 laskaMigdały płatki - 150 gBudyń śmietankowy - 500 g budyniu jaglanego
-
Ciasto:
Masło - 200 gMąka pszenna - 340 gCukier - 125 gJajka - 3 dużeKakao - 30 gProszek do pieczenia - 12 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Masło topimy w rondlu, wkładamy jabłka, smażymy, mieszając, 2-3 minuty. Dodajemy cukier i miąższ wydrążony z laski wanilii. Dusimy, aż jabłka zaczną się rozpadać. Studzimy.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, mieszamy z jabłkami. Składniki na ciasto zagniatamy. Dzielimy na porcje: 1/3 i 2/3. Mniejszy kawałek ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażarki.
Blachę (np. wymiary 22 na 27 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy większym kawałkiem ciasta. Dno nakłuwamy widelcem. Wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Na ciasto wykładamy masę jabłkową, a na nią budyń jaglany. Wyrównujemy. Wierzch posypujemy zmrożonym ciastem (możemy je zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokruszyć w palcach). Pieczemy jeszcze 30 minut. Szarlotkę dokładnie studzimy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory