Szarlotka kakaowa z budyniem jaglanym i migdałami

Magazyn Kuchnia/Honorata Piwowarska 10.02.2021 16:53
(brak ocen)
OCEŃ
Szarlotka kakaowa z budyniem jaglanym i migdałami
Szarlotka kakaowa z budyniem jaglanym i migdałami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Masło topimy w rondlu, wkładamy jabłka, smażymy, mieszając, 2-3 minuty. Dodajemy cukier i miąższ wydrążony z laski wanilii. Dusimy, aż jabłka zaczną się rozpadać. Studzimy.

2 / 3

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, mieszamy z jabłkami. Składniki na ciasto zagniatamy. Dzielimy na porcje: 1/3 i 2/3. Mniejszy kawałek ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. 

3 / 3

Blachę (np. wymiary 22 na 27 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy większym kawałkiem ciasta. Dno nakłuwamy widelcem. Wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Na ciasto wykładamy masę jabłkową, a na nią budyń jaglany. Wyrównujemy. Wierzch posypujemy zmrożonym ciastem (możemy je zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokruszyć w palcach). Pieczemy jeszcze 30 minut. Szarlotkę dokładnie studzimy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.