Szarlotka pod kołderką

Magazyn Kuchnia 31.07.2020 14:40
(brak ocen)
OCEŃ
Szarlotka pod kołderką
Szarlotka pod kołderką
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6 porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Robimy ciasto: masło miksujemy z połową cukru pudru, wodą i połową mąki. Dodajemy resztę mąki, szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię do żywności i wkładamy na 45 minut do lodówki.

2 / 4

Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka kroimy w plasterki, skrapiamy cytryną. Robimy kruszonkę z podanych składników.

3 / 4

Płaskie naczynie żaroodporne smarujemy masłem, rozkładamy równą warstwę jabek, posypujemy kruszonką. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek. Brzeg naczynia z jabłkami smarujemy wodą i przykrywamy naczynie krążkiem z ciasta. Nadmiar ciasta obcinamy równo z brzegiem. Pośrodku kołderki robimy otwór, przez który będzie mogła uchodzić para. Pieczemy godzinę w 180 st. C.

4 / 4

Przed podaniem posypujemy pozostałym cukrem pudrem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps