Szarlotka z jeżynami

(brak ocen)
OCEŃ
Szarlotka z jeżynami
Szarlotka z jeżynami
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli oraz pokrojone na małe kawałki, mocno schłodzone masło. Składniki siekamy nożem, aż powstaną grudki. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

2 / 5

W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na duże cząstki, wycinając gniazda nasienne. Natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z brązowym cukrem, syropem klonowym, mąką ziemniaczaną i przyprawami. Jeżyny przebieramy, szybko płuczemy na sitku, dokładnie osączamy i mieszamy z jabłkami. 

3 / 5

Ceramiczną okrągłą formę o średnicy 28 cm smarujemy odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą, a jeszcze lepiej mielonymi orzechami. Przekładamy do niej nadzienie i obkładamy wiórkami masła.

4 / 5

Rozwałkowujemy cienko ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Powstałym plackiem przykrywamy owocowe nadzienie. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy 10 minut w temp. 220°C. Następnie zmniejszamy temp. do 180°C i pieczemy jeszcze 40-45 minut. 

5 / 5

Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem lodów albo bitej śmietany. Uwaga: szarlotkę można upiec w zwykłej tortownicy. Wtedy przygotowujemy podwójną porcję ciasta. 2/3 rozwałkowanego ciasta wylepiamy dno i boki formy, a resztą przykrywamy owocowe nadzienie. 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.