Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori z sosem jogurtowo miętowym

- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Udka z kurczaka - 500 g bez kościSól - 20 gGaram masala - 20 gPapryka mielona ostra - 20 gPapryka mielona słodka - 10 gOliwa - 2 łyżkiImbir - 30 g startegoCzosnek - 4 starte ząbkiCebula - 1, drobno posiekanaMiód pszczeli - 30 gKoncentrat pomidorowy - 30 gSok cytrynowy - z 1/2 cytrynyJogurt naturalny - 500 gLimonka - 1Mięta - pęczekSzczypiorek - pęczek
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, dopraw solą, włóż do dużej szklanej miski, obtocz w mieszance przypraw garam masala, ostrej i słodkiej papryce. Dodaj oliwę i dłońmi dokładnie nasmaruj kurczaka.
Następnie dodaj imbir, czosnek, cebulę, miód, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i ponownie nasmaruj kurczaka. Dodaj 1/3 jogurtu i wszystko delikatnie wymieszaj. Odstaw do zamarynowania (najlepiej na noc do lodówki lub na minimum 3 godziny na blat kuchenny).
W tym czasie przygotuj sos: ogórek zetrzyj na tarce i lekko posól. Odczekaj 10 minut i odlej powstałą wodę. Dodaj otartą skórkę i sok z limonki, posiekaną miętę i szczypiorek. Wymieszaj z pozostałą częścią jogurtu i ewentualnie dopraw solą do smaku.
Zamarynowanego kurczaka nabij na patyczki do szaszłyków, następnie rozłóż na ruszcie piekarnika i piecz w 200 stopniach przez 15-20 minut.
Podawaj gorące polane sosem jogurtowo-miętowym.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory
- Wirtualny alkomat
- Kalkulator opłacalności montażu instalacji LPG
- Mile na kilometry
- Kalkulator rozmiaru opon
- Kalkulator zużycia paliwa
- Kalkulator mocy
- Ile kalorii mają frytki?
- Przelicznik: centymetry (cm) i cale (in) na stopy (ft)
- Przelicz Nm na lb/ft i kGm
- Kalkulator mocy - przelicznik kW/KM. Sprawdź kalkulator online
- Kalkulator momentu obrotowego