Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori z sosem jogurtowo miętowym

Haps 28.07.2020 16:27
(2 oceny)
OCEŃ
Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori z sosem jogurtowo miętowym
Próbowaliście kuchni hinduskiej? Niezależnie od tego, co powiecie, nasza odpowiedź brzmi: świetnie! Jeśli mieliście przyjemność, teraz ją podwoicie, a jeśli nie mieliście - od dziś na słowo "tandoori" wasze serca zabiją mocniej.
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, dopraw solą, włóż do dużej szklanej miski, obtocz w mieszance przypraw garam masala, ostrej i słodkiej papryce. Dodaj oliwę i dłońmi dokładnie nasmaruj kurczaka.

2 / 5

Następnie dodaj imbir, czosnek, cebulę, miód, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i ponownie nasmaruj kurczaka. Dodaj 1/3 jogurtu i wszystko delikatnie wymieszaj. Odstaw do zamarynowania (najlepiej na noc do lodówki lub na minimum 3 godziny na blat kuchenny).

3 / 5

W tym czasie przygotuj sos: ogórek zetrzyj na tarce i lekko posól. Odczekaj 10 minut i odlej powstałą wodę. Dodaj otartą skórkę i sok z limonki, posiekaną miętę i szczypiorek. Wymieszaj z pozostałą częścią jogurtu i ewentualnie dopraw solą do smaku.

4 / 5

Zamarynowanego kurczaka nabij na patyczki do szaszłyków, następnie rozłóż na ruszcie piekarnika i piecz w 200 stopniach przez 15-20 minut.

 

5 / 5

Podawaj gorące polane sosem jogurtowo-miętowym.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps