Szaszłyki z perliczki
Szaszłyki z perliczki
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Oregano suszone - do smakuSkórka z cytryny - z 1 cytrynySok cytrynowy - z 1 cytrynySzałwia - świeże liścieBekon - 16 plastrówSzalotka - 12Kiełbasa - 150 g wędzonej suchejWątróbka drobiowa - z przepiórek lub z kurczakaOliwa - do skropieniaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuPerliczka - 2-3
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Perliczki płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie odkrawamy większe kawałki mięsa od kości i kroimy je w grubą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, oregano i skórką z cytryny. Obkładamy listkami szałwii, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
2 / 3
Kawałki perliczki owijamy razem z szałwią w plastry bekonu, po czym nakłuwamy na patyczki do szaszłyków na przemian z szalotkami, grubymi plastrami suchej kiełbasy, kawałkami wątróbki.
3 / 3
Rozgrzewamy piekarnik lub grill elektryczny do 200 st. C i pieczemy szaszłyki 15-20 minut, skrapiając je na przemian oliwą i sokiem z cytryny.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory