Szaszłyki z sosem chili z ananasem
Szaszłyki z sosem chili z ananasem
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Pierś z kurczaka - 2Papryka czerwona - 1Mango - 1/2Cebula czerwona - 2Cukinia - 1Boczek wędzony - 300 gSos chili - z ananasem, do podaniaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuOlej rzepakowy - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Oczyszczonego kurczaka kroimy w sporą kostkę, zalewamy sosem imbirowym z soją, przyprawiamy. Mieszamy dokładnie i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut, by smak przeniknął do mięsa.
2 / 3
Paprykę i obrane mango kroimy w kostkę, cukinię w grube plastry, a cebulę w ćwiartki. Również w kostkę kroimy boczek.
3 / 3
Na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie mięso i warzywa. Szaszłyki smarujemy niewielką ilością oleju, posypujemy pieprzem i solą. Układamy szaszłyki na rozgrzanym ruszcie i grillujemy z dwóch stron do momentu, kiedy z boczku wytopi się tłuszcz, a kurczak zacznie brązowieć. Podajemy z sałatą i sosem chili z ananasem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory