Składniki (2porcje)
-
Cielęcina - 60 dag bez kościMasło - 6 łyżekJajka - 5Smalec - do smażeniaBułka tarta - do panierowaniaMąka pszenna - do panierowaniaSzczypiorek - 1 łyżeczka posiekanegoSól - do smakuCytryna - cząstki do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso oczyść z błon i pokrój na cztery plastry w poprzek włókien. Rozbij tłuczkiem, uformuj kotlety. Posól je, obtocz w mące, jednym roztrzepanym jajku oraz tartej bułce, a potem usmaż na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Zmniejsz ogień, dodaj 2 łyżki masła i dosmaż. Na drugiej patelni rozgrzej dwie łyżki masła, usmaż 4 jajka sadzone. Sznycle ułóż na ogrzanych talerzach, na każdym połóż jajko i kawałek pozostałego masła. Posyp szczypiorkiem, udekoruj cytryną. Możesz także utrzeć wcześniej masło ze szczypiorkiem, uformować w rulonik, schłodzić w zamrażalniku, a potem położyć na każdym sznyclu plasterek masła szczypiorkowego. Sznycle podawaj z ziemniakami purée i marchewką z groszkiem. Pasuje także zielona sałata ze śmietaną.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory