Szparagi Żółtko Confit
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Szparagi zielone - pęczekSzparagi białe - pęczekŻółtka - jednoSól morska - do smakuKiełki lucerny - do dekoracjiKoper włoski (fenkuł) - do dekoracjiSałata - musztardowa, do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Żółtko z odrobiną oliwy i soli zapakowane próżniowo gotujemy przez 1 godzinę techniką sous vide w 67 stopniach. W warunkach domowych sprawdzamy termometrem 67-70 stopni gotujemy żółtko zapakowane próżniowo w rondelku. Szparagi białe i zielone obieramy, czyścimy, lekko blanszujemy w mleku 2-3 minuty. Następnie przez 6-7 minut podgrzewamy na patelni z masłem klarowanym i solą morską. Sposób podania: Szparagi wykładamy na talerz i dekorujemy ziołami. Pojawiły się teraz zioła takie jak: sałata musztardowa, koper włoski, kwiaty chryzantemy, kiełki afilla, kiełki lucerny. Możemy również dodać młodą karmelizowaną cebulkę białą, która wniesie bardzo dużo smaku do całego dania. Na szparagi udekorowane ziołami na koniec kładziemy gotowe żółtko confit.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory