Szparagowe gniazdka z jajkiem [HAPS VEGE]

Haps Vege 25.02.2020 14:30
(brak ocen)
OCEŃ
Szparagowe gniazdka z jajkiem [HAPS VEGE]
Niektórzy wstają rano i mają gniazdo na głowie, a niektórzy gniazdka na talerzu. Haps rekomenduje tę drugą opcję.
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Zielone szparagi umyj i odłam ich zdrewniałe końcówki. Przy pomocy obieraczki do warzyw pokrój szparagi na cienkie wstążeczki. Posól wstążeczki szparagowe i odczekaj kilka minut, aż zmiękną. Jeżeli szparagi puszczą dużo wody należy je odcedzić i osuszyć.

2 / 3

Formę na muffiny posmaruj oliwą. Dno i boki otworów wyłóż szparagowymi wstążkami, układając je tak, aby przypominały gniazdka. Posyp szparagi tartym parmezanem i wbij do każdego otworu po 1 jajku. Dopraw jajka solą oraz pieprzem.

3 / 3

Nakryj formę folią spożywczą i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz około 10 minut, aż białko jaj całkowicie się zetnie. Przed podaniem posyp jajka płatkami chili.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.