Szparagowe gniazdka z jajkiem [HAPS VEGE]
Niektórzy wstają rano i mają gniazdo na głowie, a niektórzy gniazdka na talerzu. Haps rekomenduje tę drugą opcję.
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Szparagi zielone - 1 pęczekParmezan - 1/3 szklanki, tartegoJajka - 6 sztukOliwa - 2 łyżkiPieprz czarny mielony - do smakuSól - do smakuChili w płatkach - do podania
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Zielone szparagi umyj i odłam ich zdrewniałe końcówki. Przy pomocy obieraczki do warzyw pokrój szparagi na cienkie wstążeczki. Posól wstążeczki szparagowe i odczekaj kilka minut, aż zmiękną. Jeżeli szparagi puszczą dużo wody należy je odcedzić i osuszyć.
2 / 3
Formę na muffiny posmaruj oliwą. Dno i boki otworów wyłóż szparagowymi wstążkami, układając je tak, aby przypominały gniazdka. Posyp szparagi tartym parmezanem i wbij do każdego otworu po 1 jajku. Dopraw jajka solą oraz pieprzem.
3 / 3
Nakryj formę folią spożywczą i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz około 10 minut, aż białko jaj całkowicie się zetnie. Przed podaniem posyp jajka płatkami chili.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory