Szpinak z pieczarkami i serem gorgonzola

- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Szpinak świeży - 1.4 kgCzosnek - 2 ząbkiŚmietana 30 proc. - 250 mlPieczarki - 0.5 kgGorgonzola - 300 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sparzony szpinak dusimy na maśle przez 5 min z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli. Dolewamy połowę śmietanki, mieszamy i dusimy jeszcze minutę.
Oczyszczone i pokrojone pieczarki podsmażamy na sklarowanym maśle przez 2-3 minuty.
W okrągłej formie do ciasta (wysmarowanej masłem) układamy do 1/3 wysokości połowę szpinaku. Następnie kładziemy pieczarki i dajemy kolejną warstwę szpinaku.
Umieszczamy 'torcik' na 10 min w piekarniku (180 st. C), a na patelni podgrzewamy pokruszony ser z resztą śmietany. Gdy ser się rozpuści, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.
Wyjmujemy szpinak z pieca i wysuwamy z formy na półmisek. Polewamy sosem śmietanowo-serowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory