Szpinak z pieczarkami i serem gorgonzola

Magazyn Kuchnia 24.02.2020 14:54
(brak ocen)
OCEŃ
Szpinak z pieczarkami i serem gorgonzola
Szpinak z pieczarkami i serem gorgonzola
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Sparzony szpinak dusimy na maśle przez 5 min z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli. Dolewamy połowę śmietanki, mieszamy i dusimy jeszcze minutę.

2 / 5

Oczyszczone i pokrojone pieczarki podsmażamy na sklarowanym maśle przez 2-3 minuty.

3 / 5

W okrągłej formie do ciasta (wysmarowanej masłem) układamy do 1/3 wysokości połowę szpinaku. Następnie kładziemy pieczarki i dajemy kolejną warstwę szpinaku.

4 / 5

Umieszczamy 'torcik' na 10 min w piekarniku (180 st. C), a na patelni podgrzewamy pokruszony ser z resztą śmietany. Gdy ser się rozpuści, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.

5 / 5

Wyjmujemy szpinak z pieca i wysuwamy z formy na półmisek. Polewamy sosem śmietanowo-serowym.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.