Szwajcarska sałatka ziemniaczana

Szwajcarska sałatka ziemniaczana
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Ziemniaki - 1,2 kgCebula biała - 3 sztKiełbasa - 50 dag (szynkowa)Ogórki konserwowe - 15 dagSer ementaler - 50 dagOcet winny - 100 ml (biały)Bulion warzywny - 200 mlSól - Do smakuPieprz biały w ziarnach - Do smakuCukier - 1/2 łyżeczkiOlej rzepakowy - 5 łyżekNatka pietruszki - 1/2 pęczkaCebula biała - 2 łyżki uprażonej (może być taka do hot-dogów)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Cebule obierz i pokrój w krążki. Kiełbasę obierz z osłonki i pokrój na cienkie plasterki. Ogórki również pokrój w plasterki. W rondelku podgrzej bulion warzywny. Emmentaler pokrój w słupki. Ugotowane ziemniaki odcedź, zalej zimną wodą i obierz z łupinek. Pokrój w plasterki, polej gorącym bulionem. Odstaw do przestygnięcia, potem osącz. Ocet przypraw solą, pieprzem i cukrem, utrzyj z olejem. Do ziemniaków dodaj kiełbasę, cebule, ogórki i ser, wymieszaj. Polej sosem winegret, odstaw na 20 minut. Posyp natką i prażoną cebulką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory