Szwedzkie ziemniaki
W noc świętojańską nie śpi żadem szanujący się Szwed. Wszyscy tłumnie wylegają przed domy, urządzają pikniki i jedzą zawsze to samo: truskawki ze śmietaną oraz śledzie z pieczonymi ziemniakami.
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Ziemniaki - 12 równej wielkościMasło - 5 dagSól - łyżeczkaBułka tarta - 2 łyżkiParmezan - 3-4 łyżki świeżo startego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Rozgrzej piekarnik do 240 st. C. Ziemniaki obierz, ponacinaj nożem w kilkumilimetrowych odstępach. Najłatwiej ułożyć ziemniak na łyżce i nacinać, aż nóż dotknie krawędzi łyżki. Można też położyć ziemniak obok deseczki i kroić nożem tylko do wysokości deseczki. Stop masło, posmaruj nim ziemniaki. Zostaw trochę masła.
2 / 2
Teraz ułóż ziemniaki jeden obok drugiego w płaskiej żaroodpornej formie. Posyp solą, piecz 30 minut. Teraz posyp tartą bułką, skrop resztą masła, piecz jeszcze 10 minut. Na koniec posyp parmezanem, ziemniaki pozostaw w piekarniku jeszcze przez 5 minut.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory