Szynka pieczona w marynacie chrzanowo-majerankowej z selerem szpinakiem
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Szynka - ok. 1 kg (najlepiej okrągły kawałek)
-
Marynata:
Olej rzepakowy - 4 łżkiSok cytrynowy - 2 łyżeczkiChrzan - 3-4 cm startego korzeniaPieprz czerwony - 1 łyżeczkaMajeranek świeży - 1 łyżkaSól - 1 łyżeczka
-
Warzywa:
Seler korzeniowy - 1Dymka - 8Olej rzepakowy - 4 łyżkiSzpinak świeży - 200 gŚmietana 12 proc. - 200 mlMusztarda stołowa - 1 łyżkaSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Szynkę płuczemy, osuszamy. Olej mieszamy ze wszystkimi składnikami na marynatę i nacieramy mięso. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej na 24 godziny).
Rozgrzewamy piekarnik do 80 st. (góra i dół). Mięso odwijamy z folii, osuszamy z marynaty. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i obsmażamy szynkę ze wszystkich stron na jasnozłoty kolor. Przekładamy do natłuszczonej formy, wbijamy termometr, pieczemy ok. 3 godzin, aż w środku szynki będzie 60-70 st. (im wyższa temperatura, tym mięso bardziej traci różowy kolor i jest mocniej upieczone).
Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy, aby odpoczęło. W czasie pieczenia mięsa przygotowujemy warzywa: seler myjemy, obieramy kroimy w kostkę, dymki ze szczypiorkiem siekamy. W rondelku podgrzewamy olej, podsmażamy dymkę na złoty kolor. Wyjmujemy i odkładamy.
Na tym samym tłuszczu podsmażamy 5 minut obrany seler, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy dymkę, mieszamy, odstawiamy.
Szpinak blanszujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy, płuczemy zimną wodą, odciskamy. Do selera z dymką dodajemy śmietanę i musztardę, mieszamy i podgrzewamy 3 minuty. Wrzucamy szpinak, mieszamy. Podajemy do mięsa.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory