Tacos z grillowaną karkówką
Tacos, takos, TAK-os! Tym paczuszkom szczęścia nie da się powiedzieć "nie". Na zewnątrz chrupiące, a w środku same dobroci - ogórek, awokado, kolendra, no i gwiazda - genialne szaszłyki z karkówki.
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Karkówka - 1 kg (ładnie przerośniętej tluszczem)Kumin (kmin rzymski) - łyżeczkaCzosnek w proszku - łyżeczkaCebula - suszona, łyżeczkaChili w proszku - łyżeczkaBrązowy cukier demerara - łyżeczkaKolendra (ziarna) - łyżeczkaPapryka wędzona - łyżeczkaSól - łyżeczkaOlej rzepakowy - 2 łyżeczkiSer cheddar - 100 gChili - 2 papryczkiAwokado - 2Limonka - 2Kolendra (natka) - wedle uznaniaŚmietana 18 proc. - 150 gTortilla pszenna - 8 (małe, do tacos)
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Karkówkę wieprzową pokrój w kostkę około 1 x 1 cm. Dodaj do niej wszystkie przyprawy i olej. Wymieszaj dokładnie i odstaw do marynowania na 2 godziny.
2 / 4
W tym czasie przygotuj dodatki, pokrój drobno ogórka, awokado i chilli oraz zetrzyj ser.
3 / 4
Zamarynowaną karkówkę nabij na namoczone uprzednio patyczki do szaszłyków i grilluj lub piecz w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 10 minut.
4 / 4
Na gotowe tacos nakładaj śmietanę, pokrojone dodatki, zgrillowane mięso, starty ser i świeżo zerwaną kolendrę. Jedz, póki gorące
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory