Składniki (4porcje)
-
Czosnek - 2 ząbkiCebula - 2Chorizo - 200 gOliwa - 3 łyżkiWołowina - 250 g antrykotuSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuTequila - 100 mlSer żółty - garść startego, np. ManchegoPomidory - 2Chili - 1 papryczkaLimonka - 2Kolendra (natka) - pęczekTortilla pszenna - 4Jogurt grecki - 4 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Posiekany czosnek i cebulę oraz pokrojone w kostkę chorizo podsmażamy 5 minut na oliwie i przekładamy na talerz. Antrykot oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i smażymy na tej samej patelni po 5 minut z każdej strony, odwracając kilka razy. W czasie smażenia wlewamy tequilę, podpalamy, gasimy. Mięso przekładamy na talerz i odstawiamy na kilka minut. Kroimy w kostkę, mieszamy z chorizo, czosnkiem i cebulą. Przekładamy na patelnię i jeszcze chwilę smażymy, dodając starty ser i mieszając, aby się rozpuścił i skleił kawałki mięsa.
Pomidory i ogórka kroimy w kostkę, siekamy połówkę chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), przekładamy wszystko do miski i skrapiamy sokiem z 1 limonki. Dodajemy połowę posiekanej kolendry, doprawiamy solą i pieprzem.
Na środek każdej tortilli nakładamy porcję mięsa i łyżkę salsy, posypujemy resztą kolendry i posiekanego chilli, skrapiamy sokiem z drugiej limonki. Podajemy z greckim jogurtem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory