Tadżin z miodem, migdałami i jagnięciną

Magazyn Kuchnia 19.04.2021 17:10
(brak ocen)
OCEŃ
Tadżin z miodem, migdałami i jagnięciną
Tadżin z miodem, migdałami i jagnięciną
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

W rondlu mieszamy szklankę wody z przyprawą ras-el-hanout*, solą, pieprzem, imbirem i pokruszonym szafranem. Wkładamy mięso pokrojone w kostkę, wlewamy resztę wody, dodajemy posiekane cebulę i czosnek, kawałki cynamonu oraz pokrojone masło. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie - co najmniej 1,5 godziny. 

2 / 3

Dodajemy rodzynki, obrane migdały, miód i mielony cynamon, dusimy 30 minut - mięso powinno być zupełnie miękkie. Odkrywamy i gotujemy jeszcze 15 minut, aby sos odparował i zgęstniał. Co jakiś czas mieszamy. 

3 / 3

Tadżin podajemy na kuskusie.

*Marokańska mieszanka m.in. kardamonu, goździków, cynamonu, chilli, kolendry, kuminu, gałki muszkatołowej i kurkumy. Jeśli nie mamy gotowej, możemy zemleć i wymieszać kilka z tych przypraw.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA