Tadżin z miodem, migdałami i jagnięciną
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Woda - 3 szklankiPrzyprawa gulaszowa - 2 łyżeczki ras-el-hanoutSól - 2 łyżeczkiPieprz czarny mielony - 3/4 łyżeczkiImbir - 3/4 łyżeczki mielonegoSzafran - 1/4 łyżeczki nitekJagnięcina - 1.5 kg mostku lub łopatkiCebula - 1Czosnek - 2 ząbkiCynamon - 2 kawałki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W rondlu mieszamy szklankę wody z przyprawą ras-el-hanout*, solą, pieprzem, imbirem i pokruszonym szafranem. Wkładamy mięso pokrojone w kostkę, wlewamy resztę wody, dodajemy posiekane cebulę i czosnek, kawałki cynamonu oraz pokrojone masło. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie - co najmniej 1,5 godziny.
Dodajemy rodzynki, obrane migdały, miód i mielony cynamon, dusimy 30 minut - mięso powinno być zupełnie miękkie. Odkrywamy i gotujemy jeszcze 15 minut, aby sos odparował i zgęstniał. Co jakiś czas mieszamy.
Tadżin podajemy na kuskusie.
*Marokańska mieszanka m.in. kardamonu, goździków, cynamonu, chilli, kolendry, kuminu, gałki muszkatołowej i kurkumy. Jeśli nie mamy gotowej, możemy zemleć i wymieszać kilka z tych przypraw.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory