Składniki (4porcje)
-
Masło - 200 g solonegoPomarańcze - 1Żółtka - 3Przegrzebki - 60 gMakaron tagliatelle - 400 gSzczypiorek - 1 pęczekSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Masło roztapiamy i klarujemy. Pomarańczę parzymy wrzątkiem, obieramy cienko ze skórki (biała część pozostaje na owocu), wyciskamy sok. Skórkę kroimy na cienkie paseczki i blanszujemy 2 minuty, osączamy.
Robimy zabaglione. W kąpieli wodnej ubijamy żółtka z sześcioma łyżkami soku z pomarańczy. Gdy się połączą, powoli wlewamy masło (zostawiamy trzy łyżki), wciąż ubijając. Zabaglione powinno być jednolite i gładkie.
Przegrzebki podsmażamy 2 minuty na reszcie masła, przyprawiając je solą, pieprzem oraz skórką z pomarańczy. Zdejmujemy z ognia. Tagliatelle gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, łączymy z przegrzebkami, dodajemy 3-4 łyżki zabaglione. Mieszamy, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Podajemy, serwując w sosjerce resztę zabaglione.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory