Tarta cytrynowa

Monika Jankowska-Kapica/Magazyn Kuchnia 06.02.2020 14:40
(brak ocen)
OCEŃ
Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Z mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, masła i żółtek zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię do żywności i chłodzimy godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na placek, wykładamy nim dużą formę do tarty, nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suchą fasolą. Pieczemy 10-12 minut w 180°C. Wyjmujemy formę, zdejmujemy papier z fasolą i pozostawiamy ciasto do przestygnięcia. Zagotowujemy syrop z wody i cukru. Cytryny parzymy wrzątkiem, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy je partiami do wrzącego syropu i gotujemy 2 minuty na małym ogniu. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na sitku. Układamy plasterki cytryny na cieście, posypujemy cukrem i wstawiamy do gorącego piekarnika na 25 minut. Ostudzoną tartę dekorujemy płatkami migdałowymi.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.