Składniki (12porcji)
-
Mąka krupczatka - 250 gCukier puder - 200 gCukier waniliowy - torebkaMasło - 150 gŻółtka - 2Fasola biała sucha - do obciążenia ciasta
-
Wypełnienie:
Woda - 1/4 szklankiCukier - 1.5 szklanki i 3 łyżki do posypaniaCytryna - 5Migdały płatki - do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, masła i żółtek zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię do żywności i chłodzimy godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na placek, wykładamy nim dużą formę do tarty, nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suchą fasolą. Pieczemy 10-12 minut w 180°C. Wyjmujemy formę, zdejmujemy papier z fasolą i pozostawiamy ciasto do przestygnięcia. Zagotowujemy syrop z wody i cukru. Cytryny parzymy wrzątkiem, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy je partiami do wrzącego syropu i gotujemy 2 minuty na małym ogniu. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na sitku. Układamy plasterki cytryny na cieście, posypujemy cukrem i wstawiamy do gorącego piekarnika na 25 minut. Ostudzoną tartę dekorujemy płatkami migdałowymi.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory