Tarta cytrynowa francuska
Tarta cytrynowa francuska
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mąka pszenna - 25 dagCukier puder - 20 dagMasło - 15 dagŻółtka - 2 sztCukier waniliowy - 1 opakowanieCukier - 1 1/2 szklankiCytryna - 5 średnich lub 7 mniejszychMigdały płatki - Do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Z mąki, cukru pudru, masła, żółtek i cukru waniliowego zagnieć kruche ciasto i schłodź w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż ciastem dużą formę do tarty i przykryj papierem do pieczenia. Ułóż na wierzchu kilka warstw suchej fasoli i wstaw do piekarnika na 10-12 minut. Wyjmij formę, zdejmij papier i zostaw ciasto do przestygnięcia.
2 / 2
Ze szklanki cukru i 1/4 szklanki wody ugotuj syrop. Cytryny sparz, osusz i pokrój na cienkie plasterki. Wrzucaj je partiami do wrzącego syropu i gotuj 2 minuty na małym ogniu. Wyjmij łyżką cedzakową i osącz na sitku. Ułóż plasterki cytryn na cieście, posyp cukrem i wstaw do gorącego piekarnika na 25 minut. Po ostudzeniu posyp płatkami migdałowymi.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory