Składniki (4porcje)
-
Jabłka - 12Cytryna - sok z 1Cukier - 130 gMasło - 130 gTymianek suszony - 2 gałązkiCiasto francuskie - 200 gLody waniliowe - mogą być też cynamonowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Do wykonania ciasta potrzebna będzie wysoka patelnia, którą można włożyć do piekarnika (czyli żaroodporna). Jabłka obieramy, kroimy na pół, wykrawamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny. Cukier prażymy na patelni, a kiedy się stopi, dodajemy masło oraz tymianek. Układamy w tym sosie połówki jabłek - ściśle, na sztorc - i przez kilka minut smażymy na małym ogniu. Jabłka lekko się skurczą, więc możemy jeszcze dołożyć kilka połówek.
2 / 3
Zdejmujemy z ognia, nakrywamy rozwałkowanym ciastem francuskim, dziurkujemy je i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200°C.
3 / 3
Po upieczeniu odstawiamy na 15 min. Nakrywamy patelnię talerzem - i odwracając ją - wydobywamy ciasto na talerz. Podajemy na ciepło z lodami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory