Tarta jabłkowa z marcepanową kratką

- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Ciasto
Mąka pszenna - 250 gSemolina - 50 gCukier puder - 85 gŻółtka - 1Masło - 125 gCalvados - 4 łyżki
-
Nadzienie
Jabłka - 750 gSok cytrynowy - 3 łyżeczkiCukier - 5 łyżekSok pomarańczowy - 100 ml świeżo wyciśniętegoCalvados - 2 łyżki
-
Kratka
Marcepan - 90 gCukier puder - Do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z semoliną i cukrem. Robimy wgłębienie, umieszczamy w nim żółtko, pokrojone w kostkę masło i calvados. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię do żywności, wkładamy na pół godziny do lodówki. Umyte, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny. Podgrzewamy chwilę, dodajemy cukier i sok z pomarańczy. Gotujemy, mieszając. Gdy jabłka się rozpadną, zdejmujemy z ognia, dodajemy calvados, studzimy. Ciastem wylepiamy formę na tartę o średnicy 24 cm. Pieczemy 25 minut w 180 st. C. Na przestudzonym cieście układamy jabłka. Robimy kratkę: na wysypanej cukrem pudrem stolnicy rozwałkowujemy masę marcepanową. Kroimy ją w paski równej szerokości, układamy je na jabłkach w formie kratki. Posypujemy cukrem pudrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory