Tarta jabłkowa z marcepanową kratką

Magazyn Kuchnia 22.12.2019 01:57
(brak ocen)
OCEŃ
Tarta jabłkowa z marcepanową kratką
Tarta jabłkowa z marcepanową kratką
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z semoliną i cukrem. Robimy wgłębienie, umieszczamy w nim żółtko, pokrojone w kostkę masło i calvados. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię do żywności, wkładamy na pół godziny do lodówki. Umyte, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny. Podgrzewamy chwilę, dodajemy cukier i sok z pomarańczy. Gotujemy, mieszając. Gdy jabłka się rozpadną, zdejmujemy z ognia, dodajemy calvados, studzimy. Ciastem wylepiamy formę na tartę o średnicy 24 cm. Pieczemy 25 minut w 180 st. C. Na przestudzonym cieście układamy jabłka. Robimy kratkę: na wysypanej cukrem pudrem stolnicy rozwałkowujemy masę marcepanową. Kroimy ją w paski równej szerokości, układamy je na jabłkach w formie kratki. Posypujemy cukrem pudrem.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps