Tarta kokosowa

Magazyn Kuchnia 08.12.2020 17:09
(brak ocen)
OCEŃ
Tarta kokosowa
Tarta kokosowa
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Robimy spód: mąkę, sól i cukier puder miksujemy pulsacyjnie z masłem. Dodajemy żółtko, miksujemy jeszcze chwilkę, aż składniki zaczną się kleić i powstanie ciasto. Rozwałkowujemy je między 2 warstwami przezroczystej folii, przekładamy do wyściełanej pergaminem formy na tartę (o średnicy 20 cm), dociskamy do spodu i boków, odcinamy wystające brzegi. Schładzamy przez 30 minut. Przykrywamy pergaminem, obciążamy suchym grochem, pieczemy 20 minut w 190 st. C. Zdejmujemy papier i groch, pieczemy jeszcze 8 minut. Studzimy.

2 / 3

Robimy masę: ucieramy żółtka z cukrem, mąką kukurydzianą i solą. Powoli wlewamy gorące mleko, stale ucierając. Pozostawiamy 2 minuty na ogniu (licząc od zagotowania), stale ucierając, aż do zgęstnienia. Łączymy z rumem i ekstraktem waniliowym, odstawiamy na 5 minut. Dodajemy kawałeczki zimnego masła, potem wiórki kokosowe. Przykrywamy folią, a gdy masa ostygnie, wkładamy ją do lodówki na co najmniej pół godziny.

3 / 3

Kończymy ciasto: masę kokosową wyjmujemy z lodówki, krótko miksujemy, wypełniamy nią kruchy spód. Smarujemy śmietanką ubitą z cukrem pudrem, rumem i ekstraktem, ozdabiamy wiórkami kokosowymi.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps