Tarta kokosowa
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Mąka pszenna - 1.5 szklankiSól - 1/4 łyżeczkiCukier puder - 1/2 szklankiMasło - 9 łyżek posiekanego zimnegoŻółtka - 1
-
Masa:
Żółtka - 6Cukier - 1/2 szklankiMąka kukurydziana - 1/3 szklankiSól - do smakuMleko 2.0 proc. - 1/2 litraRum - 2 łyżkiEkstrakt waniliowy - 1 łyżeczkaMasło - 3.5 łyżki zimnego pokrojonego na kawałeczkiWiórki kokosowe - 1 szklanka
-
Wierzch:
Śmietana kremówka 36 proc. - 1 szklanka bardzo zimnejCukier puder - 3 łyżkiRum - 1 łyżeczkaEkstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczkiWiórki kokosowe - grube, do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy spód: mąkę, sól i cukier puder miksujemy pulsacyjnie z masłem. Dodajemy żółtko, miksujemy jeszcze chwilkę, aż składniki zaczną się kleić i powstanie ciasto. Rozwałkowujemy je między 2 warstwami przezroczystej folii, przekładamy do wyściełanej pergaminem formy na tartę (o średnicy 20 cm), dociskamy do spodu i boków, odcinamy wystające brzegi. Schładzamy przez 30 minut. Przykrywamy pergaminem, obciążamy suchym grochem, pieczemy 20 minut w 190 st. C. Zdejmujemy papier i groch, pieczemy jeszcze 8 minut. Studzimy.
Robimy masę: ucieramy żółtka z cukrem, mąką kukurydzianą i solą. Powoli wlewamy gorące mleko, stale ucierając. Pozostawiamy 2 minuty na ogniu (licząc od zagotowania), stale ucierając, aż do zgęstnienia. Łączymy z rumem i ekstraktem waniliowym, odstawiamy na 5 minut. Dodajemy kawałeczki zimnego masła, potem wiórki kokosowe. Przykrywamy folią, a gdy masa ostygnie, wkładamy ją do lodówki na co najmniej pół godziny.
Kończymy ciasto: masę kokosową wyjmujemy z lodówki, krótko miksujemy, wypełniamy nią kruchy spód. Smarujemy śmietanką ubitą z cukrem pudrem, rumem i ekstraktem, ozdabiamy wiórkami kokosowymi.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory