Tarta razowa z budyniem czekoladowym i lnianą posypką

Magazyn Kuchnia/Honorata Piwowarska 10.02.2021 16:51
(brak ocen)
OCEŃ
Tarta razowa z budyniem czekoladowym i lnianą posypką
Tarta razowa z budyniem czekoladowym i lnianą posypką
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Na posypkę migdały i orzechy siekamy, miksujemy razem z siemieniem lnianym. Dodajemy syrop klonowy i miękkie masło, ucieramy w palcach. Posypkę schładzamy.

2 / 3

Przygotowujemy ciasto. Mąkę razową siekamy z masłem. Zagniatamy ze śmietaną, cukrem trzcinowym i proszkiem do pieczenia (jeśli ciasto jest suche, dodajemy trochę śmietany). Ciastem wylepiamy dno i brzegi natłuszczonej tortownicy o śr. 17 cm. Wstawiamy na 15 minut do lodówki, a potem na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st.

3 / 3

Tartę napełniamy budyniem i posypujemy lnianą posypką, krusząc ją w palcach. Pieczemy kolejne 10 minut. Studzimy, podajemy np. z kleksem gęstego jogurtu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.