Tarta razowa z budyniem czekoladowym i lnianą posypką
Tarta razowa z budyniem czekoladowym i lnianą posypką
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Mąka razowa - 130 g pszennejMasło - 30 gŚmietana 12 proc. - 75 gCukier - 20 g trzcinowegoProszek do pieczenia - 1/2 łyżeczkiBudyń czekoladowy - 350 g
-
Lniana posypka:
Migdały - 100 gOrzechy brazylijskie - 100 g (lub włoskich)Siemię lniane (ziarna) - 50 gSyrop klonowy - 2 łyżeczkiMasło - 20 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Na posypkę migdały i orzechy siekamy, miksujemy razem z siemieniem lnianym. Dodajemy syrop klonowy i miękkie masło, ucieramy w palcach. Posypkę schładzamy.
2 / 3
Przygotowujemy ciasto. Mąkę razową siekamy z masłem. Zagniatamy ze śmietaną, cukrem trzcinowym i proszkiem do pieczenia (jeśli ciasto jest suche, dodajemy trochę śmietany). Ciastem wylepiamy dno i brzegi natłuszczonej tortownicy o śr. 17 cm. Wstawiamy na 15 minut do lodówki, a potem na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st.
3 / 3
Tartę napełniamy budyniem i posypujemy lnianą posypką, krusząc ją w palcach. Pieczemy kolejne 10 minut. Studzimy, podajemy np. z kleksem gęstego jogurtu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory