Składniki (6porcji)
-
Mąka pszenna - 250 gProszek do pieczenia - 1 łyżeczkaMasło - 125 g + do formySmalec - 1 łyżeczkaŻółtka - 2Śmietana 18 proc. - 2 łyżkiCynamon - 1 płaska łyżeczkaImbir - 1 płaska łyżeczka
-
Nadzienie:
Śliwki - 500 g węgierek wydrylowanych i przeciętych na półDżem - 150 g morelowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z masłem i smalcem. Dodajemy żółtka, śmietanę, przyprawy i szybko zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim posmarowane masłem dno tortownicy o średnicy 28 cm.
2 / 3
W ciasto lekko wciskamy połówki śliwek (przecięciem do góry). Pieczemy 30 minut w 190-200 st. C.
3 / 3
Dżem podgrzewamy (np. w kuchence mikrofalowej), a gdy będzie rzadki, miksujemy. Gdy tarta przestygnie, każdą śliwkę smarujemy glazurą morelową, odstawiamy do zastygnięcia.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory