Tarta śliwkowa z morelową glazurą

Magazyn Kuchnia 30.07.2020 11:41
(brak ocen)
OCEŃ
Tarta śliwkowa z morelową glazurą
Tarta śliwkowa z morelową glazurą
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z masłem i smalcem. Dodajemy żółtka, śmietanę, przyprawy i szybko zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim posmarowane masłem dno tortownicy o średnicy 28 cm.

2 / 3

W ciasto lekko wciskamy połówki śliwek (przecięciem do góry). Pieczemy 30 minut w 190-200 st. C.

3 / 3

Dżem podgrzewamy (np. w kuchence mikrofalowej), a gdy będzie rzadki, miksujemy. Gdy tarta przestygnie, każdą śliwkę smarujemy glazurą morelową, odstawiamy do zastygnięcia.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA