Składniki (8porcji)
-
Mąka pszenna - 20 dagRozmaryn świeży - 2 łyżki (lub 2 łyżeczki suszonego)Smalec - 5 dagMasło - 5 dag + łyżka roztopionegoMiód pszczeli - łyżkaŻółtka - 1Śmietana 22 proc. - łyżkaBrązowy cukier demerara - 6 łyżekJabłka - 90 dag wymieszanych kwaśnych i słodkich
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Mąkę miksujemy z łyżką rozmarynu, smalcem i masłem. Mieszamy miód, żółtko i śmietanę. Dodajemy do mącznej mieszanki. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
2 / 3
Formę do ciasta wykładamy papierem, smarujemy łyżką roztopionego masła. Posypujemy cukrem i resztą rozmarynu. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Kroimy na plastry i układamy na cukrze.
3 / 3
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i dokładnie przykrywamy jabłka. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 40-45 minut. Formę odstawiamy do ostudzenia, po czym przykrywamy ją talerzem i odwracamy ciasto.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory