Tarta tatin z jabłkami i rozmarynem

Tessa Capponi-Borawska, Magazyn Kuchnia 20.05.2020 14:19
(brak ocen)
OCEŃ
Tarta tatin z jabłkami i rozmarynem
Tarta tatin z jabłkami i rozmarynem
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Mąkę miksujemy z łyżką rozmarynu, smalcem i masłem. Mieszamy miód, żółtko i śmietanę. Dodajemy do mącznej mieszanki. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. 

2 / 3

Formę do ciasta wykładamy papierem, smarujemy łyżką roztopionego masła. Posypujemy cukrem i resztą rozmarynu. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Kroimy na plastry i układamy na cukrze. 

3 / 3

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i dokładnie przykrywamy jabłka. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 40-45 minut. Formę odstawiamy do ostudzenia, po czym przykrywamy ją talerzem i odwracamy ciasto.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.