Składniki (5porcji)
-
Mąka pszenna typ 500 - 1.3 szklankiCukier - 1/4 szklankiSól - 1/4 łyżeczkiMasło - 10 dag zimnego pokrojonego w kosteczkiŻółtka - 1Groch - suchyRyż biały - do obciążenia ciasta w czasie pieczeniaMaślanka - 1 szklankaŻółtka - 3 dużeCukier - 1/2 szklankiCytryna - 1 łyżka sokuSkórka z cytryny - 1 łyżkaMasło - 5 dag stopionegoOlejek waniliowy - kilka kropliSól - 1/2 łyżeczkiMąka pszenna - 4 łyżkiJagody - 2 szklanki czarnychCukier puder - do posypaniaJeżyny - do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy ciasto: mieszamy mąkę z cukrem i solą, dodajemy masło, wyrabiamy kruszonkę. Wlewamy żółtko ubite lekko z 2 łyżkami zimnej wody, szybko zagniatamy ciasto, lepimy z niego kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Potem rozwałkowujemy i przenosimy do formy na tartę o średnicy 25 cm. Ciasto ma przykryć i spód, i boki formy. Wstawiamy do lodówki na kolejne 30 min, wyjmujemy, przykrywamy pergaminem, posypujemy grochem i pieczemy 25 minut w temp. 180°C.
Zdejmujemy pergamin i groch (ale grochu nie wyrzucamy, przyda się do następnego pieczenia), pieczemy ciasto jeszcze 5-10 minut na złoty kolor.
Robimy masę: miksujemy maślankę z żółtkami, cukrem, sokiem i skórką z cytryny, masłem, wanilią, solą i mąką. Jagody rozsypujemy na podpieczonym kruchym spodzie, zalewamy przygotowaną masą maślankową i pieczemy jeszcze 30-35 minut w tej samej temperaturze.
Ciasto studzimy w formie, potem wyjmujemy, dekorujemy świeżymi owocami i posypujemy cukrem pudrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory