Tarta z figami i kozim serem

Tarta z figami i kozim serem
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Mąka pszenna typ 500 - 220 gMasło - 100 gJajka - 1Miód pszczeli - 2 łyżkiRozmaryn świeży - 1/2 łyżeczki świeżego posiekanegoSól - szczyptaSer kozi miękki - 200 gJajka - 1Śmietana 18 proc. - 200 mlSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuFigi świeże - 4
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Zagniatamy ciasto z podanych składników i wstawiamy je do lodówki co najmniej na 40 minut. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim posmarowaną masłem i obsypaną mąką formę do tarty.
2 / 3
Robimy nadzienie: mieszamy ser, jajko i śmietanę, doprawiając solą i pieprzem. Wylewamy masę na ciasto. Figi myjemy, kroimy na połówki i układamy na serowej masie.
3 / 3
Pieczemy 30 minut w 180°C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Wybory
- Kiedy głos jest nieważny? Jak głosować w wyborach parlamentarnych?
- Kto może głosować w wyborach?
- Wybory parlamentarne a frekwencja
- OBWE - co to za organizacja?
- Głosowanie przez pełnomocnika
- Jak głosować poza miejscem zameldowania?
- Wybory parlamentarne - na czym polegają?
- Głosowanie korespondencyjne - co to jest? Kto może skorzystać?
- Jak głosować poza miejscem zamieszkania?
- Karta do głosowania - jak ją wypełnić? Na co zwrócić uwagę?
- Kodeks wyborczy - nowelizacja i ważne zmiany w 2023 r.
- Jak głosować za granicą?
-
Plotki
-
Kalkulatory