Tarta z masłem orzechowym i czekoladą

Haps 29.01.2020 14:59
(brak ocen)
OCEŃ
Tarta z masłem orzechowym i czekoladą
Czasem robimy przepisy na przekór. Kiedy wszyscy pieką pierniczki, makowce i serniki, my robimy tartę. I to taką, na słonych krakersach ze słodkim nadzieniem. Efekt? Goście mają już dosyć świątecznych ciast (które jedzą od miesiąca na różnych wigiliach) i nasza tarta znika w mgnieniu oka.
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Przygotuj spód: krakersy drobno rozkrusz przy pomocy wałka lub zmiksuj. Rozdrobnione krakersy umieść w misce. Dodaj masło orzechowe oraz brązowy cukier i zmiksuj na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki dokładnie połączą się i masa zacznie przypominać mokry piasek.

2 / 5

Prostokątną formę na tartę posmaruj masłem. Przełóż do formy masę z krakersów i delikatnie przyciskając palcami rozprowadź ją równomiernie na bokach i dnie formy. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 10 minut, a następnie całkowicie ostudź.

3 / 5

Przygotuj nadzienie: w niewielkiej misce umieść kremowy serek, masło orzechowe oraz cukier puder i przy pomocy widelca utrzyj wszystkie składniki na jednolitą i gładką masę.

4 / 5

Przygotuj polewę czekoladową: w rondelku podgrzej śmietankę, starając się jej nie zagotować. Tuż przed zagotowaniem zdejmij śmietankę z ognia, dodaj oba rodzaje czekolady i mieszaj do połączenia składników. Odstaw na kilka minut aby polewa lekko zgęstniała.

5 / 5

Połącz wszystkie elementy ciasta: na podpieczony spód wyłóż przygotowany wcześniej krem orzechowy. Na środku kremu wykonaj łyżką podłużne wgłębienie i nałóż w tym miejscu konfiturę żurawinową. Na wierzch wylej gęstniejącą polewę czekoladową i rozprowadź ją równomiernie po całej tarcie. Wstaw tartę do lodówki na co najmniej 3 godziny - do czasu stężenia.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.