Tarta z masłem orzechowym i czekoladą
- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Składniki na kruchy spód:
Krakersy - 1 opakowanie (Krakersy Super Lajkonik 180g)Masło orzechowe - 180 gBrązowy cukier demerara - 50 g
-
Składniki na nadzienie:
Serek philadelphia - 150 gMasło orzechowe - 50 gCukier puder - 100 g
-
Składniki na polewę czekoladową:
Śmietana 30 proc. - 170 mlCzekolada mleczna - 100 gCzekolada gorzka - 100 g
-
Dodatkowo:
Masło - do wysmarowania formyKonfitura żurawinowa - 1/4 szklanki
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj spód: krakersy drobno rozkrusz przy pomocy wałka lub zmiksuj. Rozdrobnione krakersy umieść w misce. Dodaj masło orzechowe oraz brązowy cukier i zmiksuj na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki dokładnie połączą się i masa zacznie przypominać mokry piasek.
Prostokątną formę na tartę posmaruj masłem. Przełóż do formy masę z krakersów i delikatnie przyciskając palcami rozprowadź ją równomiernie na bokach i dnie formy. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 10 minut, a następnie całkowicie ostudź.
Przygotuj nadzienie: w niewielkiej misce umieść kremowy serek, masło orzechowe oraz cukier puder i przy pomocy widelca utrzyj wszystkie składniki na jednolitą i gładką masę.
Przygotuj polewę czekoladową: w rondelku podgrzej śmietankę, starając się jej nie zagotować. Tuż przed zagotowaniem zdejmij śmietankę z ognia, dodaj oba rodzaje czekolady i mieszaj do połączenia składników. Odstaw na kilka minut aby polewa lekko zgęstniała.
Połącz wszystkie elementy ciasta: na podpieczony spód wyłóż przygotowany wcześniej krem orzechowy. Na środku kremu wykonaj łyżką podłużne wgłębienie i nałóż w tym miejscu konfiturę żurawinową. Na wierzch wylej gęstniejącą polewę czekoladową i rozprowadź ją równomiernie po całej tarcie. Wstaw tartę do lodówki na co najmniej 3 godziny - do czasu stężenia.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory