Tarta z rabarbarem

Haps 25.02.2020 13:16
(brak ocen)
OCEŃ
Tarta z rabarbarem
Jeśli kochasz rabarbar tak jak my, to jesteśmy przekonani, że nie oprzesz się kruchej tarcie z serkiem mascarpone i migdałami. Słodkie nadzienie i kwaskowaty rabarbar to połączenie idealne, bez dwóch zdań!
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 6

Ciasto: Wsyp do miski mąkę, cukier, pokrojone w kostkę masło i trochę lodowatej wody. Zagnieć ciasto, uformuj je w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.

2 / 6

Nadzienie: Rabarbar pokrój na równe kawałki, zasyp cukrem oraz mąką i odstaw na kilka minut.

3 / 6

Płatki migdałowe zblenduj i wymieszaj na gładką masę z mascarpone i miodem.

4 / 6

Na papierze do pieczenia rozwałkuj ciasto na kształt kwadratu i posmaruj nadzieniem migdałowym, zostawiając około 1,5 cm obwódkę.

5 / 6

Na nadzieniu ułóż rabarbar w jodełkę i złóż puste brzegi ciasta, a na koniec posmaruj je rozmieszanym jajkiem.

6 / 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 40 minut. Po tym czasie tarta z rabarbarem jest gotowa. Można podawać ją zarówno na ciepło (np. z kulką ulubionych lodów), jak i po ostudzeniu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps