Tarta z rabarbarem
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Składniki na ciasto:
Mąka tortowa - 1 szklankaCukier - 2 łyżkiMasło - 100 g, zimnego masłaWoda - 3/4 łyżki lodowatej wody
-
Składniki na krem:
Mascarpone - 200 gMigdały płatki - 1/2 szklankiMiód pszczeli - 3 łyżki
-
Dodatkowo:
Rabarbar - wedle uznaniaCukier - 3 łyżkiMąka pszenna - 1 łyżkaJajka - 1 sztuka
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto: Wsyp do miski mąkę, cukier, pokrojone w kostkę masło i trochę lodowatej wody. Zagnieć ciasto, uformuj je w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Nadzienie: Rabarbar pokrój na równe kawałki, zasyp cukrem oraz mąką i odstaw na kilka minut.
Płatki migdałowe zblenduj i wymieszaj na gładką masę z mascarpone i miodem.
Na papierze do pieczenia rozwałkuj ciasto na kształt kwadratu i posmaruj nadzieniem migdałowym, zostawiając około 1,5 cm obwódkę.
Na nadzieniu ułóż rabarbar w jodełkę i złóż puste brzegi ciasta, a na koniec posmaruj je rozmieszanym jajkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 40 minut. Po tym czasie tarta z rabarbarem jest gotowa. Można podawać ją zarówno na ciepło (np. z kulką ulubionych lodów), jak i po ostudzeniu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory