Składniki (5porcji)
-
Masło - 130 gCukier puder - 40 gMąka pszenna typ 500 - 200 gMigdały mielone - 100 gJajka - 1Ricotta - 200 gWanilia - ziarenka z 1 laskiJajka - 2Cukier - 160 gŚmietana kremówka 36 proc. - 125 mlJagody - 150 g czarnych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy ciasto. Masło i cukier puder miksujemy na jasną, puszystą masę. Wsypujemy mąkę i mielone migdały. Zmniejszamy obroty miksera i ucieramy dalej. Gdy masa będzie gładka, wbijamy jajko i ucieramy, aby połączyło się z resztą składników. Zawijamy ciasto w folię kuchenną i wkładamy na 40 minut do lodówki.
Robimy nadzienie: wszystkie składniki (oprócz jagód) dokładnie ubijamy. Do powstałej masy dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1/2 cm, wykrawamy kółka o średnicy 9 cm. Kółkami wyklejamy foremki na tartaletki (powinno wystarczyć nam ciasta na 6-7 foremek). Pieczemy 7-10 minut w 180°C. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Następnie napełniamy jagodowym nadzieniem i pieczemy 20-30 minut, aż wierzch się przyrumieni.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory