Tartaletki z jagodami

Paweł Pojawa//Magazyn Kuchnia 29.01.2021 16:05
(brak ocen)
OCEŃ
Tartaletki z jagodami
Tartaletki z jagodami
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Robimy ciasto. Masło i cukier puder miksujemy na jasną, puszystą masę. Wsypujemy mąkę i mielone migdały. Zmniejszamy obroty miksera i ucieramy dalej. Gdy masa będzie gładka, wbijamy jajko i ucieramy, aby połączyło się z resztą składników. Zawijamy ciasto w folię kuchenną i wkładamy na 40 minut do lodówki.

2 / 3

Robimy nadzienie: wszystkie składniki (oprócz jagód) dokładnie ubijamy. Do powstałej masy dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1/2 cm, wykrawamy kółka o średnicy 9 cm. Kółkami wyklejamy foremki na tartaletki (powinno wystarczyć nam ciasta na 6-7 foremek). Pieczemy 7-10 minut w 180°C. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. 

3 / 3

Następnie napełniamy jagodowym nadzieniem i pieczemy 20-30 minut, aż wierzch się przyrumieni. 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA