Tartiflette - ziemniaki zapiekane z serem

Magazyn Kuchnia 01.07.2020 14:06
(brak ocen)
OCEŃ
Tartiflette - ziemniaki zapiekane z serem
Tartiflette - ziemniaki zapiekane z serem
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Ziemniaki obieramy i wraz z cebulą oraz serem gruyere ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Do mieszaniny dodajemy jajka, posiekany czosnek i wino. Doprawiamy solą i ciemnym pieprzem.

2 / 3

Masę rozkładamy w wyłożonej pergaminem wysokiej blaszce na wysokość 1,5 cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w temp. 160°C.

3 / 3

Z wystudzonego placka wycinamy kółka (8 sztuk). Układamy piramidki, przeplatając plastry sera reblochon, plastry boczku i po 2 krążki placka ziemniaczanego. Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do momentu, aż boczek się zrumieni, a ser rozpuści. Podajemy w towarzystwie sałaty skropionej oliwą i octem estragonowym.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.