Składniki (6porcji)
-
Twaróg półtłusty - (kozi) 65 dagŚmietana 12 proc. - 2 łyżkiPor - 10 sztukSzczypiorek - PęczekOliwa - Do smakuSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuTapenada - 15 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pory oczyszczamy z wierzchnich liści, obcinamy ciemnozielone końcówki i płuczemy. Wkładamy do posolonego wrzątku i gotujemy 12-15 min. Formę do terriny wykładamy folią, tak aby część folii wystawała ponad brzegi. <br>Ser rozgniatamy i dodajemy 4 łyżki oliwy, śmietanę, sól, pieprz oraz posiekany szczypiorek i mieszamy. Jedną czwartą masy serowej układamy w formie, dociskając do dna drewnianą łyżką, smarujemy tapenadą i układamy drugą warstwę masy serowej. <br>Pory osączamy, przekrawamy wzdłuż i układamy na serze. Powtarzamy przekładanie sera z tapenadą - na wierzchu powinien być ser. Dociskamy wierzchnią warstwę, przykrywamy terrinę wystającą z formy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. <br>Przed podaniem wyjmujemy z formy i posypujemy szczypiorkiem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory