Terrina z koziego sera i porów

Magazyn Kuchnia 23.01.2020 15:51
(brak ocen)
OCEŃ
Terrina z koziego sera i porów
Terrina z koziego sera i porów
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pory oczyszczamy z wierzchnich liści, obcinamy ciemnozielone końcówki i płuczemy. Wkładamy do posolonego wrzątku i gotujemy 12-15 min. Formę do terriny wykładamy folią, tak aby część folii wystawała ponad brzegi. <br>Ser rozgniatamy i dodajemy 4 łyżki oliwy, śmietanę, sól, pieprz oraz posiekany szczypiorek i mieszamy. Jedną czwartą masy serowej układamy w formie, dociskając do dna drewnianą łyżką, smarujemy tapenadą i układamy drugą warstwę masy serowej. <br>Pory osączamy, przekrawamy wzdłuż i układamy na serze. Powtarzamy przekładanie sera z tapenadą - na wierzchu powinien być ser. Dociskamy wierzchnią warstwę, przykrywamy terrinę wystającą z formy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. <br>Przed podaniem wyjmujemy z formy i posypujemy szczypiorkiem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.