Tofurnik cynamonowo-pomarańczowy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Ciastka - 100 g bezglutenowychMasło orzechowe - dwie łyżki
-
Masa
Tofu - dwie kostki (360 g)Kasza jaglana - 125 ml ugotowanejTahini - cztery łyżkiCukier puder - 150-170 gMąka ziemniaczana - dwie łyżkiSok cytrynowy - 80 mlCynamon - pół łyżeczkiSkórka pomarańczowa - otarta z jednej pomarańczyMleko roślinne - 310 ml
-
Polewa
Czekolada gorzka - 50 gCukier puder - dwie łyżkiMleko kokosowe - 125 mlSkórka pomarańczowa - łyżeczka
-
Oraz
Sezam - garść
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy spód: ciastka i masło wkładamy do malaksera i miksujemy niezbyt drobno - powinny pozostać dość grube okruchy. Tortownicę o średnicy 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia, równomiernie rozsypujemy na jej dnie mieszaninę ciastek i masła orzechowego, dociskamy palcami. Wstawiamy do lodówki. Robimy masę: wszystkie jej składniki (poza mlekiem) miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Powoli, małymi porcjami, wlewamy do masy mleko, nie przerywając miksowania. Gotowa masa musi być aksamitna i gładka, bez grudek tofu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Masę wylewamy na schłodzony spód z ciastek i wyrównujemy powierzchnię. Wsuwamy do piekarnika, pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 st. C i pieczemy kolejne 45 minut. Wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy ciasto w środku jeszcze na 15 minut. Potem delikatnie wyjmujemy tofurnik na blat i studzimy go 2-3 godziny (co najmniej). Robimy polewę: w niedużym rondelku podgrzewamy wszystkie jej składniki, co jakiś czas mieszając trzepaczką. Kiedy czekolada się roztopi, jeszcze raz bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut do wystygnięcia. Tofurnik wyjmujemy z formy i oblewamy ostudzoną polewą. Posypujemy sezamem i wstawiamy do lodówki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory