Tomato bread pudding

Jeśli kanapka z masłem i pomidorem jest bliska waszemu sercu, ten przepis się wam spodoba. Do tego to danie w duchu zero waste, bo możecie wykorzystać do niego chleb, który już lekko sczerstwiał. Zobaczcie, jak zrobić wyjątkowy pudding z chleba i pomidorów.
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Pomidory malinowe - 1 kg, pocięte w ćwiartkiChleb - 1, na zakwasieMleko 3.2 proc. - 2 szklankiSól - łyżeczkaPieprz czarny mielony - łyżeczkaJajka - 8Pomidorki cherry - 2 szklankiSer kozi miękki - 50 gTymianek świeży - 2 łyżeczki
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Pomidory pokrój na ćwiartki a chleb porwij na kawałki. Rozłóż oba produkty na oddzielnych blaszkach i wstaw do piekarnika. Piecz do momentu, aż pomidory lekko się przypieką i obeschną, a chleb zrumieni i będzie chrupiący.
2 / 3
W misce wymieszaj jajka, mleko, pieprz i sól. Wrzuć do środka pieczone pomidory i chleb. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, a na wierzchu poukładaj pomidorki cherry. Piecz w 200 stopniach przez 30 minut.
3 / 3
Wyjmij pudding i pokryj wierzch rozdrobionmy kozim serem. Piecz jeszcze przez 10-15 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Posyp tymiankiem i odstaw na 5 minut do przestygnięcia przed serwowaniem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory