Torcik śmietankowy z rozmarynem i malinami

Bożena Sikoń/Magazyn Kuchnia 22.07.2020 14:04
(brak ocen)
OCEŃ
Torcik śmietankowy z rozmarynem i malinami
Torcik śmietankowy z rozmarynem i malinami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy serek mascarpone i mieszamy na jednolitą masę. Połowę śmietanki zagotowujemy. Wrzucamy do niej oberwane z gałązek, drobno posiekane igiełki rozmarynu. Mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia. W zimnej wodzie moczymy płatki żelatyny. Gdy zmięknie, odlewamy wodę i rozpuszczamy żelatynę w kąpieli wodnej. Łączymy ją z rozmarynową śmietanką (śmietankę można przecedzić) i mieszamy z masą jajeczno-serową. Ubijamy drugą połowę śmietanki kremówki i delikatnie mieszamy z uprzednio przygotowaną masą.

2 / 3

Rozkruszone herbatniki kakaowe (mogą być zwykłe, maślane) łączymy z masłem i ugniatamy. Masą wylepiamy dno tortownicy. Na przygotowany spód tortu wylewamy 2/3 masy śmietankowej, wrzucamy kilka malin, pokrywamy resztą masy i odstawiamy do wystygnięcia.

3 / 3

Na wierzchu zastygłej masy układamy ciasno maliny. Na koniec pokrywamy je tężejącą galaretką malinową (przygotowaną według opisu na opakowaniu).

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps